Software

Tuesday, February 28, 2023

Keyboard Handphone Paling Serbaguna

 


Apps GBOARD

1. Kalau nak simpan ayat-ayat penting yang dapat kat Whatsapp /telegram /facebook etc biasanya korang simpan kat mana? Kalau jumpa posting member korang kawin mesti cari kat internet doa pengantin baru kan, padahal sebelum ni korang dah pernah balas komen doa kawin dengan lengkap tapi masalahnya korang tak simpan. 

Jadi macamana kita nak simpan apa-apa ayat yang penting yang mana kita boleh guna balik ayat tu bila bertemu dengan situasi yang sesuai. Contoh anda dah simpan ayat doa orang meninggal dunia, bila anda buka facebook tiba-tiba jumpa posting ada orang meninggal dunia kita tinggal paste sahaja tanpa perlu kita buka aplikasi lain.


2. Kalau korang nak balas whatsapp orang Amerika tapi korang tak tahu nak taip dalam English korang tinggal buka translate dalam keyboard ini taip ayat dalam bahasa Melayu nanti dia terjemahkan dalam bahasa Inggeris & bahasa-bahasa lain dalam dunia ni.


3. Pelbagai emoji ikut situasi yang kita nak. 

4. Jom tengok video ini untuk tahu cara guna dan makluman lanjut.



Sunday, February 26, 2023

Homestay - Grand View House Desaru Utama Residence, Bandar Penawar


 

"Menikmati keindahan pemandangan Desaru dengan hembusan angin kuat dari pantai Desaru"


klik Whatsapp untuk tempahan

https://wa.me/60137144438?text=homestay%20GVH

https://wa.me/60193818560?text=homestay%20GVH


𝗔𝗣𝗔π—₯π—§π— π—˜π—‘π—§ 3 π—•π—œπ—Ÿπ—œπ—ž 2 BILIK AIR

🏊‍♂️ Kolam renang bersaiz besar

πŸ‹️‍♀️ Peralatan Gimanasium

⚽️ Gelanggang Futsal

πŸ›Ή Taman permainan kanak-kanak


 πŸͺ‘Meja makan dan kerusi (6 org)

πŸ«• Dapur memasak

🚰 Penapis Air Cuckoo

πŸ“‘ WIFI 


❄️ Peti Ais dan peralatan memasak elektrik

πŸ“Ί LCD TV 42 inci

πŸ›‹ Sofa + kerusi rehat

☃️ Aircond dan kipas

🚿 Pemanas Air Mandi

πŸͺ‘ Kerusi balkoni


πŸ₯£ Pinggan, mangkuk, cawan, sudu & garfu

🍩 Percuma Makanan Ringgan

☕️ Percuma coffea 3in1

🧴 Mesin basuh automatik

πŸ›Œ Extra toto dan bantal


πŸ’‚‍♀️ Pengawal Keselamatan

πŸ’³ Sistem Kad akses keselamatan 

🚘 Parking kereta berbumbung


🏒 Gambar-gambar GVH https://photos.app.goo.gl/viKRE2NcKzqcQtg66 

🌍 https://goo.gl/maps/PUS8cdj9Gug8SEXU8

πŸ“Ί Video Pemandangan GVH https://youtu.be/AsfKEh4Obkc


https://wa.me/60137144438?text=homestay%20GVH

https://wa.me/60193818560?text=homestay%20GVH


Grand View House (Homestay): 🌹🏫

A-14-11,PANGSAPURI DESARU UTAMA JALAN KEMPAS 5 TAMAN DESARU UTAMA 81930 BANDAR PENAWAR JOHOR


Parking Lot : LG 108 dan 109

Contact No  : 0137144438

                     0193818560

Pool Time : 7.30 am - 10.00 pm


Reminder:

Be careful of your children's safety at GVH & pool. Any inconveniences is at your own risk.

Sila awasi dan jaga keselematan anak anda ketika berada di GVH dan kolam renang. Ia adalah dibawah tanggungjawab anda.

Sekian,terima kasih🌹













Saturday, February 25, 2023

Cara masukan audio dan text selawat atau sebagainya dalam video



Cara paling mudah untuk kita masukkan audio & text samada selawat ke, lirik lagu ke ke dalam video kita. buat dengan guna smartphone sahaja tak perlu guna laptop. Boleh lihat video di bawah




Thursday, February 23, 2023

Apps yang memudahkan kita khatam al-Quran




 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.karim.khatma


Bila kita buka smartphone automatik apps ni akan keluarkan 1 ayat untuk dibaca, selepas baca kita tekan tanda / dan kita boleh guna hp seperti biasa. Bayangkan, kalau 50 kali dalam sehari kita buka hp bermakna 50 ayat al-Quran paling kurang kita telah baca. 

Cara nak pasang di HP

1. Pergi ke playstore cari "Nakhtim" atau klik link ini kemudian klik Install 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.karim.khatma


2. Pastu tekan Open

3. Klik pada apps nakhtim


4. Kemudian klik "Always"


5.  Yang ni tekan "Don't Allow pun boleh


6. Kita akan mula dengan ayat pertama surah al-Baqarah. Kemudian kita boleh tutup HP 


7. Kemudian bila kita buka balik dia akan jadi macamni, so kita boleh baca ayat yang tertera lepastu tekan tanda /



 

Friday, April 17, 2020

CARA BUAT KELAS PdPc DENGAN MENGGUNAKAN RADIO SECARA ON AIR SEMUDAH ABC

CARA BUAT KELAS PdPc DENGAN MENGGUNAKAN RADIO SECARA ON AIR SEMUDAH ABC


































Jom join group telegram & whatsapp untuk informasi terkini pembelajaran

https://t.me/sitepdpc

Group Whatsapp Dari Cikgu Untuk Cikgu II
https://chat.whatsapp.com/GtWyx4JHwuJ47iKyhW7Z8L
Kenapa kita perlu memenuhkan & memberatkan PC dengan software sedangkan kita boleh membuat sesuatu perkara secara online tanpa perlu install sebarang software. Di sini saya senaraikan website yang dapat membantu guru-guru atau yang lain dalam sesuatu tugasan. Semoga Bermanfaat.

Aplikasi di Kelas

Laman Web Kegunaan Guru-guru Malaysia

Laman Web Untuk Guru (Pengkeranian)